به گزارش شهرآرانیوز؛ مکان نگهداری، تشییع و وداع خانوادهها با ۱۶ هزار شهید مشهدی در میدان معراج (که بهنوعی یکی از یادگارها و میراثهای دفاعمقدس محسوب میشد) تا حدود ۱۰ سال قبل، به جای نگهداری و بازپیرایی، بهحال خودش رها و به تعمیرگاه تبدیل شده بود، اما سال۱۳۹۴ پس از کشوقوسهای فراوان، با مصوبه شورایشهر این مکان مقدس تملک و درهای آن به روی مردم باز شد.
بااینهمه، اما معراج شهدای مشهد شرایط ظاهری مناسبی نداشت و این بنای خاطرهانگیز نیاز مبرمی به بازسازی داشت و بعد از پیگیریهای کمیسیون فرهنگی شورایشهرمشهد، سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد شهریورماه سال گذشته خبر بازسازی معراج شهدای مشهد را اعلام کرد و پروژه در بهمن ماه همان سال آغاز شد. حالا آنطور که شهردار منطقه ۱۰ خبر داده، پروژه بازسازی معراج شهدا بعد از حدود یک سال به ۵۵درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است.
معراج شهدای مشهد سال ۱۳۶۳ و با پیگیریهای مرحوم علیاکبررضاییبحرآبادی که مسئول تعاون لشکر۵ نصر بود، در زمینی اجارهای در بولوار توس و ابتدای شهرک امامهادی (ع) پا گرفت و از آن تاریخ به بعد پیکر همه شهدای جنگ از منطقه به معراج آورده میشد و پس از شستوشو و تکفین و وداع خانوادهها تشییع میشد.
معراج از سال تأسیس تا یک سال پس از جنگ میزبان ۱۶هزار شهید دفاعمقدس بود و بعد از پایان عملیات مرصاد و امضای قطعنامه، این ملک اجارهای به صاحبش تحویل داده شد و معراج شهدا پس از چندی، جایش را به کارگاه تانکرسازی و تعمیرگاه خودرو و صافکاری و... داد.
تقریبا در اوایل دهه۸۰ تغییرکاربری معراج شهدا در مستندی با نام قدمگاه علنی شد و دیماه سال ۱۳۸۴، معاونت مهندسی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس به شهرداری پیشنهاد داد معراج را تملک کند؛ پیشنهادی که با استقبال شهرداری روبهرو شد، اما به این دلیل که زمین سند نداشت، احیا در همان گام اول متوقف شد و یک سال بعد هم که شهرداری سراغ مالک رفت، او دیگر فروشنده نبود. در سال۱۳۸۶، سیدمحمدپژمان، شهردار وقت مشهد، در نامهای دستور داد هرطور که هست بنای معراج تملک شود، ولی توافقی با مالک حاصل نشد.
از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۳ ماجرای تملک معراج شهدای مشهد کاملا مسکوت ماند و به فراموشی سپرده شد تا اینکه ۸مهر۱۳۹۳، شورای شهر بهصورت مستقیم وارد ماجرا شد و در مصوبهای به شهرداری تکلیف کرد بهدلیل حاصلنشدن توافق با مالک زمین معراج در هفت سال گذشته، از طریق اعمال ماده ۹ خرید و تملک زمینها برای اجرای برنامههای عمومی و عمرانی دولت و شهرداریها، بنای معراج را تملک کند. اجرای این مصوبه هشت ماه طول کشید و اردیبشهتماه سال ۱۳۹۴ درهای معراج شهدا پس از ۳۱سال به روی مردم باز و به پایگاهی فرهنگی برای نشر و ترویج فرهنگ دفاعمقدس تبدیل شد.
با وجود تملک و بازگشایی معراج شهدا، بنای این مکان هویتی و مقدس بهدلیل برخی بیتوجهیها نیاز جدی به بازپیرایی و بازسازی داشت و پس از کشوقوسهایی محمدرضا قلندرشریف، شهردار مشهد، در آغاز هفته دفاعمقدس سال۱۴۰۲ بهصورت رسمی آغاز بازسازی معراج شهدا را اعلام کرد.
از آغاز پروژه مهم بازسازی معراج شهدا تقریبا یک سال میگذرد و شهردار منطقه ۱۰ در گفتوگو با شهرآرا و در پاسخ به سؤال ما درباره آخرین وضعیت ساختوساز و پیشرفت فیزیکی این پروژه توضیح داد: عملیات اجرایی این پروژه از سال گذشته در زیربنایی به مساحت ۱۳۰۰مترمربع آغاز شد؛ برای اجرایی شدن این پروژه ۲۶میلیارد تومان اعتبار کنار گذاشتیم و اکنون بازسازی معراج شهدای مشهد ۵۵درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
با انجام این پروژه امیدواریم گامی در راستای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، مقاومت و پایداری و آشنایی بیشتر شهروندان با اتفاقات و رویدادهای هشت سال دفاعمقدس و ایثارگریهای رزمندگان و خانوادههای آنها برداشته شود.
وحید برجستهنژاد در ادامه و با اشاره به اتفاقاتی که قرار است در بازسازی معراج برای این بنای هویتی شهر بیفتد، گفت: در بازسازی مجموعه فرهنگی معراج شهدا نمادهایی نظیر یادمان عروج، نماد شهادت، هشت دروازه بهشت (نماد هشت سال دفاعمقدس) مجسمه سرو نماد عَلَم عزاداری امامحسین (ع)، ضریح و سایر نمادهای متناسب با فرهنگ ایثار و شهادت با بهکارگیری عناصر مقدس ایجاد خواهد شد؛ همچنین در طبقه منفییک این مجموعه شهروندان میتوانند از خدمات فرهنگی آموزشی استفاده کنند.
وی ادامه داد: علاوه بر بنای معراج شهدا، پل عابرپیاده ابتدای خیابان امامهادی (ع) نیز باتوجهبه همجواری با معراج شهدا توسط المان پوسته شیشهای با نماد سربند شهید فضاآرایی میشود.